Bezienswaardigheden in Neurenberg

Een stad als Neurenberg heeft voldoende te bieden om toeristen te vermaken. Natuurlijk kun je er winkelen, wandelen of een lokale markt bezoeken. Er zijn echter ook wel een aantal bezienswaardigheden in Neurenberg die de moeite waard zijn.

Op deze pagina hebben we de bekendste en meest interessante bezienswaardigheden van de stad op een rijtje gezet.

Regel je tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Neurenberg bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Neurenberg.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Neurenberg
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Neurenberg via GetYourGuide

St. Sebalduskerk

De in de dertiende eeuw gebouwde Sint-Sebalduskerk is duidelijk herkenbaar aan de twee torens. De positie naast het voormalige raadhuis en het gegeven dat in deze kerk het graf van de beschermheilige van de stad aanwezig is, verklaart dat de Sint-Sebalduskerk erg belangrijk was. Daarnaast is de ‘Sebalduskirche’ ook nog eens de oudste evangelisch-lutherse kerk van de stad Nürnberg. Helaas heeft de Tweede Wereldoorlog ook dit bouwwerk niet bespaard. De torens en enkele andere delen van de kerk zijn grotendeels opnieuw gebouwd naar een ontwerp van de architect Wilhelm Schlegtendal. Dankzij deze restauraties werden er ook fresco’s onder de oude verflagen ontdekt. In de Sint-Sebalduskerk zijn behalve een aantal prachtige fresco’s ook het werkelijk schitterende grafmonument van de stadspatroon Sint-Sebaldus, indrukwekkende sculpturen en zeer fraaie gebrandschilderde ramen te bewonderen.

Meer info over de St. Sebalduskerk

Nürnberg Burg

De boven de oude binnenstad gelegen burcht Nürnberg Burg heeft al vroeg in de geschiedenis een belangrijke positie ingenomen. Historische gezien, bestaat de Nürnberg Burg uit drie delen. Het oudste deel is de ‘Burggrafenburg’. Men vermoedt dat delen van dit bouwwerk uit de elfde eeuw zijn. Dan is er het kasteel met kapel, die oorspronkelijk ergens in de twaalfde eeuw werd gebouwd. En dan zijn er nog een aantal stedelijke gebouwen uit de vijftiende eeuw te bespeuren. Het uiterlijk zoals wij dat vandaag kunnen bewonderen is deel afkomstig uit de periode na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze oorlog heeft Nürnberg Burg namelijk behoorlijk wat schade opgelopen. Men heeft getracht om alles zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat terug te brengen. De ‘Kaiserburg’ in Nürnberg, zoals het kasteel ook wel wordt genoemd, heeft in tegenstelling tot het verleden nu enkel nog een toeristische functie. De ruimtes die lang geleden door koningen en keizers werden gebruikt om belangrijke beslissingen te nemen zijn nu opengesteld voor het publiek. Een wandeling door Nürnberg Burg is dan ook een reis in de tijd waarin het Heilig Roomse Rijk in Duitsland een invloedrijke positie had.

Meer info over de Nürnberg Burg

Nürnberg Burg

St. Lorenzkerk

De protestantse St-Lorenzkirche bevindt zich aan het gelijknamige plein. De ingang van deze in gotische stijl opgetrokken kerk ligt aan de Königstraße in Nürnberg. Tussen de Sint-Sebalduskerk en de Sint-Lorenzkerk is eigenlijk altijd wel een strijd gevoerd. Beide gebedshuizen werden in de dertiende eeuw gebouwd. Doordat de paus destijds Sebaldus als heilige verklaarde werd de strijd gewonnen door de Sint-Sebalduskerk. De St. Lorenzkerk is daarentegen zeker een bezoekje waard. De raampartijen met bijbehorende lichtinval zorgen dat de vele kunstwerken, sculpturen en andere architectonische decoratie prachtig belicht worden. In tegenstelling tot de St. Sebalduskirche heeft de St. Lorenzkirche geen schade aan de torens opgelopen tijden de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Alleen het dak liep ernstige schade op en dat werd omstreeks 1950 vervangen. Veel van de aanwezige kunst werd tijdens de oorlog in bunkers in veiligheid gebracht.

Meer info over de St. Lorenzkerk

Documentatiecentrum van Nazi-partijdagen

De Tweede Wereldoorlog is voor menigeen een zwarte bladzijde uit de geschiedenis. De stad Nürnberg is eveneens hard getroffen. Middels het Documentatiecentrum Nazi-partij wil de stad haar inwoners en bezoekers informeren over het nazi regime en de grootheidswaanzin waarin het zich bevond. In het voormalige Reichsparteitagsgelände manifestatieterrein, in het zuidoosten van Nürnberg, kun je nu een tentoonstelling bezoeken over de gevolgen, de context en de oorzaken van de nazi waanzin uit die tijd. De tentoonstelling draagt dan ook de bijpassende naam ‘fascinatie en angst’. De ruimtes waaronder de ‘Goldener Saal’ waar eens de propaganda’s en toespraken van Adolf Hitler werden uitgevoerd, leveren je nu een informatieve kijk op dit deel uit de geschiedenis.

Handwerkerhof

Aan de Königstraße in Nürnberg kun je even terug in de tijd gaan. Dit straatje biedt je namelijk de toegang tot het ambachtelijke deel van de stad. Hier worden nog altijd allerlei oude ambachten uitgevoerd die je tevens laten kennismaken met verschillende tradities. Zo worden hier in de kleine vakwerkhuizen de bekende Nürnbergse worstjes, bier en gemberkoeken gepresenteerd. Je kunt er onder andere blikken speelgoed kopen, goudsmeders, pottenbakkers, glasblazers, poppenmakers en andere kunstenaars aan het werk zien of je geniet er vanaf een bankje en neemt het geheel eens rustig in je op.

Meer info over de Handwerkerhof

Handwerkerhof

Tiergarten Nürnberg

De dierentuin ‘Tiergarten Nürnberg’ werd omstreeks 1912 geopend. Als voorbeeld hield men destijds de dierentuin van Hamburg in gedachte. Helaas werd het grondgebied van de dierentuin tijdens het bewind van Adolf Hitler opgeëist en werd de dierentuin gesloten. Snel werd er naar een ander onderkomen gezocht en die werd gevonden aan de Schmausenbuck berg, buiten het centrum. Vandaag kunnen we hier genieten van een prachtige selectie diersoorten, waaronder leeuwen, zebra’s, apen, olifanten, giraffen, vogels, reptielen, ijsberen, lynxen en dolfijnen. Tiergarten Nürnberg heeft al vele jaren geïnvesteerd in dolfijnen en hun verblijven. Onlangs is hier een dolfijnen lagune en manatees verblijf bijgekomen die miljoenen hebben gekost. In de dierentuin kun je tevens een aquapark, winkels, restaurants, een verschillende bezoekerscentra en shows bezoeken.

Meer info over Tiergarten Nürnberg

Straße der Menschenrechte

In het centrum van Nürnberg kun je een bezoek brengen aan de herdenkingsplaats ‘Straße der Menschenrechte’. Deze bijzondere plek werd tussen 1988 en 1993 ontworpen door de Israelische beeldhouwer Dani Karavan. Je passeert eerst de toegangspoort met daarop de tekst “United Nations Allgemeine Erklärung Der Menschenrechte Vereinte Nationen Déclaration Universelle’ om vervolgens een rij van 27 pilaren te passeren die in een rechte lijn geformeerd staan. Op deze pilaren staan eveneens teksten die de rechten van de mens vertegenwoordigen opdat we nooit de misdaden van het nazi regime mogen vergeten en de geschonden rechten van mensen die nog altijd dagelijks worden geschonden. De Straße der Menschenrechte is onderdeel van het ‘Germanisches National Museum’.

Straße der Menschenrechte

Nürnberger Christkindlesmarkt

Duitsland en kerstmarkten zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Tijdens de maand december en soms zelfs al in november, poppen er in Duitsland verschillende kerstmarkten in steden op. Zo ook in Nürnberg. De Nürnberger Christkindlesmarkt is ver buiten de stads- en zelfs landgrenzen bekend. De Hauptmarkt in het oude centrum van Nürnberg wordt tijdens de december maand omgetoverd in een uiterst gezellig winterlandschap waarin de kerstmarkt centraal staat. Traditioneel wordt de ‘Christkindlesmarkt geopend door de kerstengel. De persoon die deze rol vertolkt wordt elke twee jaar opnieuw verkozen uit meisjes van tussen de 16 en 19 jaar. Middels een plechtige proloog van deze ‘engel’ op het balkon en luidende kerkklokken van de Frauenkirche worden de feestelijkheden gestart. Bijna een maand lang sieren er vele stalletjes, kramen en eettentjes dit bruisende plein van Nürnberg. Vergeet tijdens je bezoek aan deze kerstmarkt vooral niet om een Nürnberger bratwürst te eten, een drankje te nuttigen uit de mega grote ketel ‘Feuerzangenbowle’, een ritje te maken in de historische postkoets en vooral de sfeer in je op te nemen.

Meer info over de Nürnberger Christkindlesmarkt

Stadsmuren

Binnen het Heilige Roomse Rijk was Nürnberg een onafhankelijke die behoorde tot één van de tien Frankische Kreits. De aanwezigheid van een keizerlijk hof bezorgde de stad omstreeks de twaalfde eeuw vrij snel een economische groei, waardoor een burgerlijke nederzetting duidelijk zichtbaar begon te worden. Een eeuw later werd de stadsmuur met bijbehorende uitkijktorens aangelegd. Van deze oorspronkelijke dertiende eeuwse stadsmuur zijn alleen nog enkele stukken bewaard gebleven. Groten delen werden namelijk vervangen, omdat de Tweede Wereldoorlog en de bombardementen destijds veel verwoest hadden. De stadsmuren van Nürnberg laten nog altijd duidelijk zien waar de oude stad ooit begon en het nieuwe deel steeds verder en verder uitgroeide.

Stadsmuren van Neurenberg

Mauthalle

Voordat de Mauthalle zijn huidige commerciële bestemming kreeg, deed het vooral dienst als opslagplaats voor graan en zout. De ‘Mauthalle’ van Nürnberg bevindt zich aan de Ecke Königstraße en Hallplatz, niet ver van de St. Lorenzkerk. De Mauthalle werd omstreeks 1500 als graanschuur gebouwd. Later werd het gebruikt als een douanekantoor waar goederen werden gewogen en afgerekend. Pas in de negentiende eeuw werd de naam Mauthalle toegekend. Het bouwwerk is ontworpen door de architect Hans Beheim der Ältere, een vooraanstaande architect die vele werken in Nürnberg heeft gerealiseerd. Tegenwoordig is de Mauthalle een toeristische bestemming waar je verschillende ondernemers kunt bezoeken. Eén daarvan is een microbrouwerij.

Weißer Turm

Lang geleden was de Weißer Turm in Nürnberg een belangrijk onderdeel van de stadsmuur die rondom het historische centrum van de stad gelegen was. Nu is de ‘witte toren’ aan de Ludwigplatz alleen nog een verwijzing naar weleer en heeft het de tand des tijds weten te doorstaan. Men vermoed dat de Weißer Turm ergens in de dertiende eeuw is gebouwd. Tegenwoordig biedt de toren je toegang tot de ondergrondse metro. Direct naast de Weißer Turm van Nürnberg kun je het prachtige fontein ‘Ehekarussell’ bewonderen. Dit fontein is minder oud dan je zou vermoeden. Het werd namelijk omstreeks 1980 ontworpen en gebouwd door de beeldhouwer Jürgen Weber. In dit fontein is heel knap een ontluchtingskanaal van de metro verstopt. De expressie van de beelden figureren scènes uit het huwelijkse leven, de hartstochtelijke liefde, het leven en de dood. Weber werd hierbij geïnspireerd door het gedicht ‘Das bittersüße eheliche Leben’ van Hans Sachs.

Weißer Turm