Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Neurenberg op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Neurenberg, Beieren of Duitsland kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Alarmnummers

In geval van nood bel je 112 voor ambulance of brandweer. Voor de politie bel je naar 110.

Douane & documenten

Neurenberg ligt in Duitsland en Duitsland ligt op zijn beurt in de Europese Unie. Het land behoort ook tot de zogenaamde Schengenlanden. Dat betekent dat er sprake is van vrij verkeer en goederen. Om naar Neurenberg te reizen heb je dus officieel geen paspoort nodig. Wel zul je een identificatiemiddel (ID-kaart of paspoort) nodig hebben om te vliegen naar Hamburg. Ook kan er door hotels om identificatie gevraagd worden. Officieel kent Duitsland wel een identificatieplicht, echter ben je weer niet verplicht om een identiteitsbewijs bij je te dragen.

Drinkwater

Het leidingwater in Neurenberg is net als elders in Duitsland uitstekend drinkbaar. Er zijn geen gezondheidsrisico’s bekend omtrent de consumptie van kraanwater. Indien het bij dezelfde temperatuur gedronken wordt zul je waarschijnlijk geen verschil proeven tussen kraanwater uit Neurenberg en mineraalwater uit flessen.

Elektriciteit

Wie met Nederlandse apparatuur naar Neurenberg reist heeft geen wereldstekker of adapter nodig. In Duitsland heeft men net als bij ons 220-230 volt wisselstroom bij 50 Hz. Men gebruikt dezelfde stekkers als in Nederland.

Feestdagen

Duitsland kent een aantal officiële feestdagen waarbij de winkels, overheidsinstanties en banken over het algemeen gesloten zijn. Ook zijn tijdens de meeste feestdagen veel musea gesloten. Sommige musea sluiten hun deuren tijdens alle feestdagen. Daarnaast kent Neurenberg enkele grote evenementen en feesten die invloed kunnen hebben op het openbare leven zoals het verkeer.

Een overzicht van de Duitse feestdagen die ook in Neurenberg gevierd worden:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
3 oktober – Dag van de Duitse Eenheid
25 en 26 december – Kerstmis (Weihnachten)
variabel – Pasen
variabel – Hemelvaartsdag
variabel – Pinksteren

Fooien

In Duitsland zijn fooien niet ‘verplicht’. Toch merk je dat mensen die werkzaam zijn in het toerisme, in de horeca en als taxichauffeur steeds vaker rekenen op een fooi. Bij het afrekenen bij een restaurant met creditcard wordt er niet zelden gevraagd of ze er nog ‘Trinkgeld’ bij op mogen tellen. Ook gidsen van rondvaarten en andere stadstochten melden beleefd maar duidelijk dat er demogelijkheid bestaat om een fooi te geven als je blij bent met de geboden dienst. Je merkt dat het overgrote deel van de mensen daar dan ook gehoor aan geeft. Bij taxichauffeurs rond je af naar boven en voor de mensen die je hotelkamer schoonmaken laat je 1 tot 2 euro per dag achter in de kamer, bij voorkeur op het hoofdkussen zoals men weet dat het voor hen bedoeld is.

Geld

De tijden van de D-mark zijn al lang voorbij in Duitsland. Daarom betaal je in Neurenberg sinds 1 januari 2002 met de euro. Als Nederlander of Belg hoef je dus geen geld te wisselen voor een bezoek aan Hamburg. Met de pinpas betalen kan in vrij veel winkels en wie contant geld nodig heeft die kan terecht bij een vrij groot aantal geldautomaten in de stad. Wie met creditcard wil betalen die kan dat op vrij veel plekken. Hotels vragen vaak ook een creditcard als garantie voor eventuele extra uitgaven tijdens uw verblijf.

Internet

Wie een mobiele telefoon heeft die kan uitstekend via het mobiele netwerk verbinding maken met het internet. Omdat dit ten koste gaat van je internetbundel kiezen veel mensen ervoor om gebruik te maken van wifi waar dat mogelijk is. Zo kun je in Neurenberg op vrij veel plekken gratis gebruik maken van internet via wifi. Hotels, bars en restaurants bieden vaak gratis wifi aan hun gasten aan. Meestal moet je wel even om het wachtwoord vragen.

Parkeren

In het centrum van Neurenberg geldt dat je overdag altijd moet betalen om te parkeren. Het aantal parkeerplaatsen is vrij beperkt en op straat geldt er vaak een beperking van de hoeveelheid tijd die je op een parkeerplaats mag staan. Het is dan ook vaak handiger om je auto in een parkeergarage te parkeren. Via de borden op straat wordt je naar de parkings geleid. Daarop zie je meteen hoeveel plekken er in een parking nog vrij zijn.

Parkeren

Roken

Duitsland heeft een vrij streng rookbeleid dat grotendeels overeenkomt met het Nederlandse rookbeleid. Binnen roken kan daardoor vrijwel nergens meer in Neurenberg.

Taal

Duits is de officiële taal en spreektaal in Neurenberg. Het is daarom handig als je wat Duits spreekt. Gelukkig zijn er ook steeds meer mensen in Duitsland die de Engelse taal beheersen, zodat je als toerist op steeds meer plekken in Neurenberg ook met Engels terecht kunt.

Tijdsverschil

Duitsland ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en België en kent ook wintertijd/zomertijd op dezelfde data als bij ons. Dat betekent dat er geen tijdsverschil is tussen Neurenberg en Nederland of België.

Veiligheid

Neurenberg is een vrij grote stad met de daarbij behorende stadse problemen. Het verkeer kan hectischer zijn dan in kleine plaatsen en er is meer sprake van criminaliteit dan in een klein dorp. Als toerist moet je vooral oppassen dat je niet het slachtoffer wordt van zakkenrollerij. Gauwdieven slaan snel en handig toe op plekken waar het wat drukker is zoals in de metro, op markten en bij toeristisch attracties. Gewelddadige overvallen komen in Neurenberg amper voor. Toch moet je, net als elders, wel opletten dat je niet een te gemakkelijke prooi bent. Met een dure camera en dito horloge ’s avonds laat op stille plekken komen is niet direct aan te raden. Niet dat de kans erg groot is dat ze je overvallen, maar de kans is er wel.

Winkelen & openingstijden

De winkels in Neurenberg zijn meestal tussen 10 en 20 uur geopend. Mogelijk sluiten winkels vroeger op zaterdag. Op zondag zijn vrijwel alle winkels gesloten. Sporadisch wordt er een koopzondag gehouden. Dit geldt ook voor officiële feestdagen. Houd er rekening mee dat de dag voor Kerstmis, 24 december, de meeste winkels vaak eerder sluiten.

Musea zijn meestal van 10 tot 18 uur open. Voor de meeste musea geldt dat ze van dinsdag tot en met zondag open zijn en dat de maandag als sluitingsdag geldt. Kijk voor de zekerheid op de websites van de musea die u wilt bezoeken om teleurstelling te voorkomen.

Winkelen & openingstijden