Musea in Neurenberg

Neurenberg telt een aantal grotere en kleine musea die het bezoeken waard zijn. Omdat de musea over uiteenlopende onderwerpen gaan is er voor ieder wel wat wils. Met kinderen is het natuurlijk de moeite waard om het Speelgoedmuseum te bezoeken. Let op: op maandag zijn bijna alle musea van Neurenberg gesloten. Dit is de rustdag voor de musea. Op deze pagina hebben we de musea vermeld die volgens ons een bezoek waard kunnen zijn. Alles is natuurlijk afhankelijk van persoonlijke interesses.

Germanisches Nationalmuseum

Volgens de website is het Germanisches Nationalmuseum hét grootste cultuurhistorische museum van Duitsland. Het museum werd in 1852 opgericht door de edelman Hans Philipp Werner Freiherr von und zu Aufseß. Hij wist de koning van Beieren te overtuigen om een museum op te richten die de geschiedenis, kunst en literatuur van Duitsland weerspiegelt. Destijds schonk hij zelfs een deel van zijn eigen collectie. Nu kunnen we nog steeds genieten van dit initiatief. Het Germanisches Nationalmuseum laat een zeer uitgebreide collectie zien waarin een Duitse kunst archief, historisch archief, muntenverzamelingen, beeldende kunsten, en grafische kunsten zijn meegenomen. Het Germanisches Nationalmuseum bestaat uit meerdere gebouwen. Onderdeel van het museum is de ‘Straße der Menschenrechte’ die zich aan de ingang bevind. Deze witte toegangspoort en een rij van 27 pilaren werden ontworpen door de Israëlische beeldhouwer Dani Karavan. Op deze pilaren staan teksten die de rechten van de mens vertegenwoordigen opdat we nooit de misdaden van het nazi regime mogen vergeten en de geschonden rechten van mensen die nog altijd dagelijks worden geschonden.

Meer info over het Germanisches Nationalmuseum

Germanisches Nationalmuseum

Verkehrsmuseum Nürnberg

Het technische Verkehrsmuseum Nürnberg bestaat eigenlijk uit twee musea. De eerste is het DB Museum van de Deutsche Bahn en de tweede is het Museum für Kommunikation. Bezoekers kunnen er onder andere het spoorwegmuseum bezoeken, waarin ruim veertig historische treinen en locomotieven staan opgesteld. De geschiedenis van het Duitse spoor gaat zo’n twee honderd jaar terug en er is dus veel over te vertellen en te laten zien. In het voertuigen museum worden verschillende auto’s tentoongesteld . En in het museum voor communicatie wordt je geïnformeerd over postzegelverzamelingen, telefoons, verbaal en non-verbale communicatie, de intrede van het internet en het schrijven van brieven.

Justizpalast

Het prachtige historische ‘Justizpalast’ Paleis van Justitie werd tussen 1909 en 1916 gebouwd. De opdracht voor het bouwen van dit gerechtshof was afkomstig van koning Ludwig III, de laatste koning van Beieren. Qua omvang kunnen we wel spreken van een paleis, aangezien het honderden meters lang is. Het Justizpalast van Nürnberg bestaat uit drie gebouwen die middels overdekte bruggen met elkaar verbonden zijn. De oude gevangeniscellen die achter het Paleis van Justitie te vinden zijn, dateren uit de tweede helft van de negentiende eeuw. De Royal Hall op de derde verdieping van het hoofdgebouw is versierd met portretten van personen die een belangrijke rol hebben vervuld binnen de rechtstaat en invulling hiervan. De meest besproken zaal van het Justizpalast is de ‘Schwurgerichtssaal’. In deze zaal, die tegenwoordig bekend staat als Sitzungssaal 600, is wereldgeschiedenis geschreven. Hier vonden namelijk tussen 20 november 1945 en 1 oktober 1946 processen van het Internationaal Militair Tribunaal plaats tegen de belangrijkste oorlogsmisdaden. Middels een audio gids kom je alle andere historische details over dit Paleis van Justitie te weten.

Huis van Albrecht Dürer

Als één van de beroemdste kunstschilders van Duitsland, verdient Albrecht Dürer het om een eigen museum te hebben. Dit Museum over de veelzijdige kunstenaar bevindt zich in de stad Nürnberg. Het ‘Huis van Albrecht Dürer laat veel van zijn werk als kunstenaar zien. Zo stond hij bekend als getalenteerde graveur, als schilder en om zijn techniek in houtsnijkunst. Het huis waarin dit museum is gevestigd, was ook werkelijk het huis van Albrecht Dürer. Hij woonde en werkte hier tussen 1509 en 1528. Op de vierhonderdste geboortedag van Dürer opende dit museum haar deuren. Liefhebbers kunnen nu genieten van zijn werk. Je treft er onder andere zijn zelfportret uit 1500, zijn ‘Vier Apostelen’, demonstratie in afdruktechnieken en je kunt een kijkje nemen in een historische keuken en andere woonvertrekken.

Huis van Albrecht Dürer

Museum Industriekultur

Ten oosten van het centrum van Nürnberg is het Museum Industriekultur gevestigd. Dit museum is heel toepasselijk gevestigd in een voormalige fabriek waar schroeven werden geproduceerd. Jong en oud kan in dit museum genieten van uiteenlopende tentoonstellingen waarin technologie en industrie hand in hand gaan. Denk hierbij aan de geschiedenis van de fiets, sport en snelheid, brommers en motoren, veranderingen in de industrie, stoommachines, het pre-industriële tijdperk en nog heel veel meer.Neues Museum Nürnberg

In de jaren ’60 van de vorige eeuw werd er door Dietrich Mahlow een initiatief genomen tot het verzamelen van hedendaagse internationale kunst. Dit is uitgemond tot het Neues Museum Nürnberg zoals wij dat vandaag kunnen bezoeken. Het schitterende nieuwe gebouw waarin het museum is gevestigd is een ontwerp van de Duitse architect Volker Staab en de Zwitserse kunstenaar Rémy Zaugg. De glazen voorgevel maakt een zichtbare verbinding tussen een oud en nieuw gebouw. De collectie van Het Neues Museum Nürnberg is verspreid over meer dan drieduizend vierkante meter tentoonstellingsruimte. Je treft er onder ander werk aan van Hannsjörg Voth, Andy Warhol, Egon Eppich, Neo Rauch en Stephan Balkenhol.

Meer info over het Neues Museum Nürnberg

Speelgoedmuseum

Het ‘Spielzeugmuseum’ in Nürnberg is een uitermate leuk museum voor kinderen. Maar ook voor ouders kan hier een feest van herkenning plaatsvinden. Dit zeer centraal gelegen museum biedt een bijzondere collectie speelgoed die er door de jaren heen verzameld zijn. Er volgt een chronologische volgorde die begint bij houten speelgoed en eindigt bij Barbie poppen, modeltreinen en 3D speelgoed. Het schimmenrijk lokt je naar de middeleeuwse kelders, waar je een spel tussen licht en schaduw kunt spelen. En als de spanningsboog is gebroken, dan kunnen de kinderen lekker even los gaan in de buitenspeeltuin. Ondertussen kunnen de ouders op het terras genieten van een welverdiend drankje.

Meer info over het Speelgoedmuseum

museum