Neurenberg bezoeken

Wil je een bezoek aan Neurenberg brengen? Op deze pagina bieden we allerlei handige informatie en nuttige tips voor een stedentrip naar Neurenberg of voor wie een tussenstop in deze boeiende Beierse stad wil maken. Gemiddeld ontvangt Neurenberg per jaar bijna twee miljoen bezoekers, waarvan ongeveer tweederde uit Duitsland zelf afkomstig is. Nederland is goed voor pakweg 40.000 bezoekers per jaar die goed zijn voor 60 tot 70 duizend overnachtingen op jaarbasis. Dat betekent dat men gemiddeld 1,5 tot 1,75 nacht in Neurenberg verblijft. Een gemiddeld bezoek duurt dan twee tot drie dagen. Nederlanders behoren tot de top 5 buitenlandse gasten in Neurenberg.

Duitse milieusticker nodig?

Naar Neurenberg reizen

De meeste Nederlandse toeristen die naar Neurenberg reizen die doen dat met de auto. Per trein en per vliegtuig is ook mogelijk, maar dat is veel minder populair. Dat heeft te maken met de relatief korte afstand, waardoor er weinig tijdswinst te behalen valt als je gaat vliegen. Je kunt immers niet rechtstreeks vanaf Amsterdam naar het internationale vliegveld van Neurenberg vliegen. Als je dan kijkt hoeveel tijd je kwijt bent vanaf je huis totdat je op je adres in Neurenberg bent dan is de kans vrij groot dat je met de auto net zo snel of sneller bent.

De trein is dankzij de snelle internationale trein ICE International ook een goed alternatief. Vanuit bijvoorbeeld Amsterdam Centraal of Utrecht Centraal reis je met 1 overstap in ruim zes uur naar Neurenberg. Vanaf andere steden heb je vaak een extra overstap (of twee) nodig. Prijstechnisch zal het vooral afhankelijk zijn met hoeveel personen je reist of de trein interessanter is dan de auto als vervoersmiddel. Houd er wel rekening mee dat je in Neurenberg vrijwel zeker zult moeten betalen om je auto te moeten parkeren. Treinstation Nürnberg Hauptbahnhof ligt in het centrum van de stad, net buiten de stadsmuren die het historische centrum markeren. Rondom het station liggen voldoende hotels op loopafstand en binnen enkele minuten wandel je het oude centrum in.

Met de auto rijd je bij normale verkeersdrukte in pakweg 5,5 tot 7,5 uur vanuit Nederland naar Neurenberg. Het scheelt natuurlijk erg vanuit welke plek in Nederland je vertrekt. De afstand is vanuit Den Helder bijvoorbeeld een stuk verder dan vanuit Eindhoven of Nijmegen. Ook neemt de kans op files toe naarmate je meer in het noordwesten van ons land woont. De total reistijd kan flink oplopen tijdens drukkere reisdagen, zeker als er volop wegwerkzaamheden zijn op de snelweg A3 of als er sprake is van slechte weersomstandigheden. De weekeinden van schoolvakanties kunnen zorgen voor extra verkeer op de weg met vertragingen door drukte als gevolg.

De historische binnenstad van Neurenberg is redelijk autoluw. Je kunt daar niet zomaar overal met een auto komen. Ook parkeerplek vinden is daar wat lastiger. In vrijwel heel het centrum moet je betalen om te parkeren. Dat geldt voor parkeerplekken op straat, voor parkeren bij hotels en ook voor het parkeren van je auto bij het hotel waar je verblijft. Voor hotels is parkeren een lucratieve manier om wat bij te verdienen. Vandaar dat je vaak vrij hoge bedragen betaalt om je bolide een nachtje te mogen laten staan.

Steeds meer Duitse steden stellen een milieuzone in, waarbij je verplicht bent om een Duitse milieusticker achter je voorruit geplakt te hebben. In Neurenberg was dat in 2022 nog niet het geval. Controleer via bijvoorbeeld https://gis.uba.de/website/umweltzonen/index.php?tab=karte#uwz of dat nu wel zo is.

Naar Neurenberg reizen

Hoeveel dagen heb je nodig in Neurenberg?

Eigenlijk kun je in een dag of zelfs in een middag al een goede indruk krijgen van Neurenberg. Je moet dan wel het museumbezoek binnen de perken houden, zeker als je Neurenberg in een dagdeel wilt zien. Ook is er dan geen of amper tijd over om te winkelen. Het grote voordeel van Neurenberg is dat het centrum zeer compact is. Je bent daardoor niet zoveel tijd kwijt aan het verplaatsen binnen de stad. Wachten op een bus of metro is dan ook amper of niet aan de orde. Als je wat musea wilt bezoeken dan mag je wel twee dagen uittrekken voor een bezoek aan Neurenberg. Als je drie dagen te besteden hebt in Neurenberg dan kun je eigenlijk alle hoogtepunten van de stad wel bezocht hebben en hebt je ook nog redelijk wat tijd over om te winkelen.

Vervoer in Neurenberg

Eigenlijk heb je buiten de benenwagen geen aanvullende vorm van vervoer nodig in Neurenberg. Er rijden bussen, trams en metro’s, maar die zijn vooral bedoeld om mensen van en naar het centrum te transporteren. Als je al in of rondom het centrum verblijft dan kun je de stad te voet ‘doen’. Stel dat je de prachtige dierentuin van Neurenberg (Tiergarten Nürnberg) wilt bezoeken dan je daar met tramlijn 5 naartoe reizen.

Vervoer in Neurenberg

Waar overnachten?

Om je stedentrip in Neurenberg zo eenvoudig mogelijk te maken is de binnenstad of het gebied net aan de zuidkant van de ommuurde binnenstad de gemakkelijkste plekken om te overnachten. Vooral rondom het centrale treinstation concentreren zich best veel hotels. Dit zijn vooral hotels van ketens zoals Novotel, Holiday Inn en Motel One. Wie met de auto reist die zal ook moeten kijken naar de mogelijkheden om bij of rond de accommodatie te kunnen parkeren. De prijzen voor een parkeerplaats kunnen flink uiteenlopen. Goed vooraf de prijzen uitzoeken en vergelijken is daarom van belang.

Vanwege de ligging kiezen we zelf eigenlijk altijd voor het eenvoudige B&B Hotel Nürnberg-City. Dit tweesterrenhotel ligt net buiten het oude centrum en heeft eigen parkeerplaatsen waar je je auto tegen betaling kunt parkeren. Op straat kun je tegen betaling ook staan. Daar hoef je na 20 uur ’s avonds niet meer te betalen. Bij late aankomst is dat dus een goede optie. Het grote voordeel van B&B Hotel Nürnberg-City is dat je er ook familiekamers hebt. Met het gezin kiezen wij altijd voor zo’n vierpersoonskamer. Het meenemen van een hond is, mits je een kleine toeslag betaalt, ook geen probleem. Ontbijt is ook voordelig waarbij jonge kinderen een gereduceerd tarief betalen. Verwacht naast een schone kamer, een bed, een badkamer en een televisie geen luxe in de vorm van een airconditioning, een minibar of een zwembad. Wel is de wifi gratis.

Als ik alleen reis overnacht ik eigenlijk standaard in Le Méridien Grand Hotel. Dit klassieke vijfsterrenhotel is geweldig gelegen en heeft als onderdeel van de Méridien zogenaamde ‘Heavenly Beds’ die je een perfecte nachtrust beloven. Uit eigen ervaring kan ik bevestigen dat er met het slaapcomfort absoluut niets mis is bij dit comfortabele hotel. Je betaalt wel wat meer dan bij een eenvoudiger hotel, maar dat verschil is het door de extra luxe wat mij betreft wel waard.

Waar overnachten?

Betaal niet teveel voor je hotel

In Neurenberg kunnen de prijzen voor hotels, appartementen en B&B’s aardig uit elkaar liggen. Het maakt niet alleen uit welke accommodatie je boekt, maar ook wanneer je reist en bij wie je boekt. Zo kan de ene hotelboekingssite soms zomaar tientallen goedkoper zijn dan de andere voor een bepaalde accommodatie. Als je zelf gaat zoeken zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Wij gebruiken daarom meestal Trivago. Deze site laat je eenvoudig voor de door jou gewenste data zien wat de beste prijzen per hotel, appartement of B&B zijn voor jouw reisperiode. Op die manier betaal je altijd de laagste prijs voor jouw accommodatie in Neurenberg.

Vind de goedkoopste kamers in Neurenberg via trivago.nl
Winkelen

Net als in vrijwel iedere andere grote Duitse stad kun je uitstekend winkelen in Neurenberg. Het is geen Milaan of Parijs, maar wel een stad met een vrij gevarieerd winkelaanbod waarbij bekende en minder bekende ketens afgewisseld worden met leuke lokale boetiekjes. Het grootste aanbod van winkels vind je in de wijk Mitte. Dat is de binnenstad van Neurenberg. De meeste winkels die de moeite waard zijn, zijn in het zuidelijke deel van de binnenstad gevestigd. Als je overdekt wilt winkelen dan kom je in het centrum uit bij overdekt winkelcentrum City-Point Nürnberg. Het is geen enorm complex, dus een hele dag hier rondstruinen is geen optie. De bijna vijftig winkels zijn wel vrij divers. Twee grote winkelcentra liggen buiten het centrum van Neurenberg: Franken-Center en FORUM Stein.

Lokale producten koop je vooral bij de Handwerkerhof. Dit is een verzameling van winkeltjes en horecagelegenheden in een sfeervolle setting, waarbij lokale lekkernijen, ambachtelijke producten en kunstnijverheid centraal staan. Zo kun je hier lokaal bier drinken of genieten van de bekende Nürnberger worstjes of lebkuchen.

Winkelen in Neurenberg

Eten en drinken

De Beierse keuken staat centraal in Neurenberg. Zo geniet je hier van heerlijke schnitzels en andere varkensvleesspecialiteiten. Vaak wordt dit geserveerd met aardappelsalade, gebakken aardappelen of een andere variant op aardappelen. Een echte lokale specialiteit zijn de Neurenberger worstjes. Deze kleine variant op braadworst zijn een lekkernij die je op menukaarten aantreft maar vooral ook in de worststalletjes op straat kunt eten. Menig local eet een broodje met deze aangenaam gekruide worstjes als lunch of gewoon als tussendoortje. Wat ons betreft kun je Neurenberg niet verlaten zonder dit heerlijke gerecht geprobeerd te hebben.

Neurenberger worstjes

Een zoete lekkernij waar Neurenberg om bekend staat is ‘lebkuchen’. Deze Duitse variant op ontbijtkoek zou al sinds het einde van de middeleeuwen rondom Neurenberg gemaakt worden. Hoewel deze lang houdbare koeken inmiddels door heel Duitsland verkocht worden mag je ze als een echt streekproduct van Neurenberg zien.

In Neurenberg drinkt men vooral regionale bieren en wijnen. Daarnaast kun je natuurlijk alle verschillende soorten frisdrank, koffie en alcoholische dranken verkrijgen in Neurenberg. Onze favoriete plek om bier te drinken is bij Barfüßer. Deze huisbrouwerij annex restaurant serveert al jarenlang de beste eigen gebrouwen bieren. Wij zouden aan willen raden om hier ook meteen te eten.

Barfüßer