Neurenberg (Nrnberg) voor beginners

Neurenberg | bezienswaardigheden | musea | Neurenberg bezoeken | reisinformatie | weer & beste reisperiode | links

Het weer in Neurenberg

Neurenberg ligt in het binnenland van Duitsland. Toch heeft de stad een gematigd zeeklimaat, omdat het weer duidelijk onder de invloed staat van omringende zeen en met name van de Noordzee die regelmatig ervoor zorgt dat tijdens westelijke stromingen depressies tot ver in het Europese binnenland kunnen komen. Als je kijkt naar de langjarige gemiddelde cijfers wat betreft temperatuur, neerslag en aantal uren zonneschijn dan valt op dat deze statistieken niet zoveel afwijken van het Nederlandse klimaat. Je kunt alleen stellen dat de winterperiode gemiddeld iets koeler is, terwijl het hartje zomer net een tikkeltje warmer is dan gemiddeld in centraal Nederland.

Neurenberg bezienswaardigheden

Voor wie van kunst, cultuur en historie houdt is er veel te zien en doen in een stad zoals Neurenberg.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Neurenberg op een rijtje gezet:
Neurenberg bezienswaardigheden top 10

Frisse winters

De wintermaanden zijn in Neurenberg fris te noemen. Met dagtemperaturen die gemiddeld net boven het vriespunt liggen en nachttemperaturen die vaak onder de nul graden duiken is Neurenberg geen warme bestemming. De stad is ietsjes koeler dan wat we in Nederland gewend zijn. Opvallend is dat het aantal etmalen waarin er vorst geregistreerd wordt wel een heel stuk hoger ligt. Dit komt omdat het kwik in de periode december tot en met februari vaak net eventjes onder het vriespunt duikt. Van vorst aan de grond is nog vaker sprake, vooral in parken en op open plekken zoals pleinen. De ijskrabber meenemen als je in de winter Neurenberg bezoekt is dan ook zeker aan te raden. Als je auto niet in een parkeergarage staat heb je in de winter een redelijke kans dat je ruiten vroeg in de ochtend bevroren zullen zijn.

Wispelturige tussenseizoenen

Neurenberg kent geen keiharde overgang tussen de seizoenen. Zo kan het begin maart al heerlijk voorjaarsachtig zijn terwijl het iets later ineens weer erg winters weer is. Dit is een zelfde wispelturigheid die we in Nederland ook kennen. Mocht je tijdens het voorjaar of najaar een bezoek aan Neurenberg plannen dan is dat iets om absoluut rekening mee te houden bij je planning en bij het inpakken van je bagage. Het voorjaar is over het algemeen wat droger dan het najaar. De gemiddelde temperaturen liggen in het najaar juist vaak weer wat gunstiger. Het is in de herfstmaand september zelfs nog goed mogelijk dat je een zomerse of bij uitzondering zelfs een tropische dag mee kunt maken in Neurenberg.

Het is afwachten wat de zomer brengt

De periode juni tot en met augustus geldt in Neurenberg als de meteorologische zomer. Dit zijn de warmste maanden, maar gemiddeld genomen ook de natste maanden. Dat wordt vooral veroorzaakt door onweer dat in de zomer regelmatig voorkomt. Dergelijke zomerse onweersbuien kunnen gepaard gaan met veel regen. Soms valt er binnen een etmaal wel de helft van het statistische maandgemiddelde. Voorafgaand aan onweer is het vaak drukkend warm. De combinatie van hoge temperaturen in combinatie met een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid kan het dan benauwd maken in Neurenberg. Gelukkig komt dat in een gemiddelde zomer niet al te vaak voor. Vaak liggen de maximumtemperaturen tussen de comfortabele waardes van 18 en 26 graden in tijdens de zomer. Het is echter ook mogelijk dat je te maken krijgt met een hittegolf waarbij het kwik naar tropische temperaturen stijgt die boven de dertig graden liggen. Een echte hittegolf komt in Neurenberg gemiddeld zeven tot acht keer in de tien jaar voor.

Neerslag

Op jaarbasis valt er gemiddeld tussen de 600 en 650 millimeter neerslag in Neurenberg. De stad is daarmee statistisch gezien een beetje droger dan in Nederland. De neerslag valt redelijk evenredig verspreid over het jaar. Vaak zijn de maanden februari en april wat droger en je ziet dat de periode juni tot en met augustus een beetje natter is. Het regent dan niet vaker. De grotere hoeveelheid regen is dan simpelweg te verklaren door de hogere intensiteit van de buien. Daardoor valt er vaak meer regen in een kortere periode.
In de periode november tot begin april kan de neerslag in de vorm van winterse verschijnselen zoals sneeuw of ijzel vallen. De kans hierop is het hoogste in de maanden januari en februari. In het geval van ijzel kunnen er levensgevaarlijke situaties voor het verkeer ontstaan omdat het wegdek dan in een ijsspiegel kan veranderen. Gelukkig komt dit niet al te vaak voor. Sneeuwval is iets gebruikelijker. Gemiddeld valt er tien tot twintig dagen per jaar sneeuw in Neurenberg. Soms blijft de sneeuw nog geen dag liggen.

Zonneschijn

Met een gemiddelde van ongeveer 1700 uur aan zonneschijn per jaar is Neurenberg niet uitgesproken zonnig of somber. De stad loopt hiermee in de pas met andere bestemmingen in het centrale deel van Europa. Met het aantal uren zonneschijn wordt de tijd bedoeld dat de zon ongehinderd Neurenberg kan bereiken. Het heeft dus niets te maken met de hoeveelheid daglicht. De wintermaanden zijn veruit het somberste. In december ligt het aantal uren zonneschijn rond de 1,4 uur waarmee deze maand veruit als de meest grauwe maand gezien mag worden. In de zomer is een gemiddelde van 7 tot zelfs 8 uur per dag de standaard. Sommige jaren zijn wat somberder terwijl andere jaren weer zonniger zijn.

Klimaattabel voor Neurenberg

Onderstaande tabel geeft de gemiddelde temperaturen, aantal uren zonneschijn, aantal dagen met neerslag en hoeveelheid neerslag per maand weer zoals ze over een recente periode van dertig jaar geregistreerd zijn voor de stad Neurenberg. Deze statistieken kunnen niet als weersverwachting gezien worden, maar als een indicatie van hoe het weer gemiddeld in een bepaalde periode is.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (C)
januari 2 C -4 C 2 uur 18 dagen 42 mm n.v.t.
februari 4 C -3 C 3 uur 15 dagen 37 mm n.v.t.
maart 9 C 0 C 4 uur 15 dagen 47 mm n.v.t.
april 14 C 3 C 6 uur 14 dagen 40 mm n.v.t.
mei 19 C 7 C 7 uur 16 dagen 61 mm n.v.t.
juni 22 C 11 C 7 uur 15 dagen 66 mm n.v.t.
juli 24 C 12 C 8 uur 14 dagen 80 mm n.v.t.
augustus 23 C 12 C 7 uur 14 dagen 64 mm n.v.t.
september 20 C 9 C 6 uur 12 dagen 50 mm n.v.t.
oktober 14 C 5 C 4 uur 12 dagen 53 mm n.v.t.
november 7 C 1 C 2 uur 16 dagen 47 mm n.v.t.
december 3 C -3 C 1 uur 17 dagen 51 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Als wij konden kiezen zouden we tussen mei en september naar Neurenberg reizen. Ondanks de wat grotere kans op zware buien is dit ook de periode die het zonnigst en het warmst is. De stad oogt dan gewoon nog mooier en het buitenleven bloeit dan helemaal op. Het is echter ook de populairste periode om Neurenberg wat resulteert in hogere prijzen voor hotels en appartementen.

April en oktober kunnen zeker ook aangenaam zijn. Voor deze twee maanden is het eigenlijk beter om pas vlak voor aankomst in Neurenberg te boeken als je slecht weer wilt ontwijken.

De winter is volgens ons niet de meest sfeervolle periode om Neurenberg te bezoeken. Een uitzondering is als je van kerstmarkten houdt. De Christkindlesmarkt wordt van eind november tot 24 december gehouden en is voor de echte liefhebbers van kerstmarkten een reden om juist dan naar Neurenberg te reizen. Dat zorgt wel voor meer vraag naar hotelkamers, dus ook vaak voor hogere kamerprijzen in de adventperiode.

Meer info over Neurenberg

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Neurenberg:
Neurenberg informatie
Neurenberg weer & klimaat

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy